Корисний редис: яким сортам віддати перевагу
Коренеплоди редису цінуються за високий вміст вітаміну С (20-40 мг%), а також вітамінів групи В (В1, В2, В3), РР, нікотинової кислоти, високоактивних ферментів вуглеводного обміну, незамінних амінокислот.
Своєрідний аромат і злегка гострий смак коренеплодів обумовлені наявністю ефірного масла і глікозидів, що володіють бактерицидними властивостями. Завдяки їм значно сповільнюється зростання ряду хвороботворних мікробів. Коренеплоди редису сприяють очищенню організму, збуджують апетит, покращують травлення і обмін речовин, перешкоджають відкладенню холестерину і утворення бляшок на стінках кровоносних судин. Редис дуже корисний людям похилого віку, у яких з роками слабшають м’язи, кістки стають крихкими.
При першому врожаї в зимово-весняний період у багатьох сортів споживають не тільки коренеплоди, але й листя. Вони накопичують солі калію, кальцію і особливо кремнію, за змістом якого редис займає друге місце після топінамбура. Редис за циклом розвитку може бути однорічними і дворічна. Всі європейські сорти однорічні, а китайські і японські – озимі рослини, які дають насіння тільки на другий рік.
Під посів насіння в квітні слід розчистити посадочне місце. Якщо сніг ще лежить, для прискорення танення можна розкидати мінеральні добрива і щіпку марганцевокислого калію. З таким же успіхом можна розсипати золу і торф. Їх темний колір краще притягує сонячні промені, і через тиждень грунт відтане. На грядці, попередньо накритою плівкою, земля прогріється на глибину 15-20 див. В теплиці з полікарбонатним покриттям грунт прогрівається набагато раніше. Її можна перекопувати незалежно від того, як довго протримаються заморозки. Після перекопки верхній шар землі потрібно залишити для провітрювання протягом доби. Потім ретельно розрівняти граблями і зробити борозенки через 15 см глибиною 3-4 див.
Редис краще висівати невеликими порціями в кілька строків з інтервалом 10-12 днів як самостійну культуру, а також в якості ущільнювача з іншими культурами. Перший посів проводиться якомога раніше (в квітні), сіяти треба сухим насінням. Норма посіву – 1,8–2,2 г на 1 кв. м. Для осіннього споживання і зимового зберігання редис сіють з кінця травня до середини серпня. При цьому норму висіву доцільно знижувати до 1,2 г на 1 кв. м. Насіння зашпаровують на глибину 1-2 см з наступним ущільненням. Після посіву борозенки засипають пухкою землею, а зверху – снігом (якщо є) шаром 5-6 див. Слідом посіви щільно накривають плівкою або нетканим полотном.
Від посіву до появи сходів температуру намагаються підтримувати на рівні 18-20°С. Після проростання насіння плівку можна зняти, а посів замульчувати тирсою або перегноєм.
Догляд за саджанцями редиски полягає у своєчасному зняття плівки, додатковому укритті при сильних заморозках, проріджуванні, розпушуванні, поливі, підгортанні.
Норма поливу на легких, водопроникних ґрунтах – 10 л на 1 кв. м, на більш важких, зв’язкових – трохи менше. Не можна допускати великих перерв в поливі, особливо в спеку, при цьому полив можна збільшити до 30 л на 1 кв. м. Поливати редис слід через кожні 2-3 дні, а в жарку погоду щодня вранці або ввечері, намагаючись зволожувати грунт і приземний шар повітря. Як тільки корінь почне розширюватися, а це відбувається після утворення першого справжнього листка, рослинам потрібно більше води – до 15 л на 1 кв. м.
З молодими сіянцями слід звертатися дуже акуратно. При недбалому поливі грунт розмивається, оголюється подсемядольное коліно. Такі рослини або не утворюють коренеплоду, або вони виростають потворними.
Тоді утворюються плоди без гіркоти, з більш ніжною консистенцією. У холодну погоду поливати треба рідше.
Грунт необхідно підтримувати в пухкому стані, особливо після поливу або дощу, викопуючи міжряддя на глибину 5-6 см. Протягом вегетації досить провести одну прополку і кілька неглибоких розпушувань ґрунту, поки не зімкнуться ряди. Періодично редис можна підгортати.
Редис – найбільш рання овочева культура на городі. Урожай ранніх сортів можна отримати на 18-25-й день після появи сходів. Коренеплоди для літнього споживання прибирати можна вибірково в 2-3 прийоми, коли діаметр їх перевищить 2-3 см. При передерживании в грунті вони втрачають товарність і смак. Пізньостиглі сорти редиски осіннього строку прибирають для зберігання в один прийом до настання заморозків.
Редис можна зберігати без гички в поліетиленових мішках при температурі 1-3°С в холодильнику або в траншеях з переслойкой вологим піском або грунтом. В Державному реєстрі зафіксовано понад 170 сортів і гібридів редиски різних груп стиглості. Рекомендовані ранні сорти:
- Оленка – супер-ранній сорт, дозріває на 15-16 день після повних сходів, не стрілкується. Посів: квітень-серпень на глибину 2-2,5 см. Використовується для ранньої вигонки у відкритому і захищеному грунті.
Коренеплоди яскраво-червоні, округлої форми, щільні, не розтріскуються, дуже соковиті, ніжного делікатесного смаку, вирівняні, масою 13-19 р. - Антошка – дуже ранній сорт, у відкритому грунті дозріває 18-й день після сходів. Посів: квітень-серпень на глибину 2-2,5 см. Стійкий до стрілкування. Коренеплоди яскраво-червоні, округлої форми, щільні, не розтріскуються, дуже соковиті, ніжного делікатесного смаку, вирівняні, масою 10-15г. Використовується для ранньої вигонки у відкритому і захищеному грунті. При багаторазової посадці урожай збирають все літо.
- Альошка F1 – самий скоростиглий високоврожайний гібрид. У відкритому грунті дозріває на 16-й день після сходів. Посів: квітень-серпень на глибину 2-2,5 см. Дуже стійкий до стрілкування. Використовують для ранньої вигонки переважно у відкритому грунті. Коренеплід темно-червоний, дуже великий, щільний, округлої або округло-плоскої форми. М’якоть біла, соковита, солодка, відмінних смакових якостей.
- Дамські пальчики – скоростиглий урожайний сорт. У відкритому грунті дозріває на 16-й день після сходів. Посів: квітень-серпень на глибину 2-2,5 см. Коренеплід видовжено-циліндричний, з рожевою верхньою частиною і тупим білим кінчиком. М’якоть біла, щільна, соковита. Цінність сорту: дружне формування коренеплодів і їх вирівняність.
- Спека – сорт скоростиглий, термін дозрівання в захищеному грунті 18-27 днів з моменту появи сходів. Коренеплоди темно-червоні, округлі, масою 18-27 р. М’якоть біла і біло-рожева, щільна, ніжна, соковита, слабо гострого смаку. Коренеплід майже повністю занурений в грунт. Рекомендується для ранньої вигонки в захищеному і відкритому грунті. Можна висівати в кілька термінів: в кінці квітня для раннього вживання, у перших числах серпня для зимового зберігання.
- Білий зефір – ранньостиглий сорт. Період від сходів до збирання 28-31 днів. Коренеплід округлий з плоскою головкою, білий. М’якоть соковита, ніжна, гостра. Маса коренеплоду 18-25 р. Смакові якості відмінні, не боїться зниженої температури. Допускається посів у різні терміни, починаючи з ранньої весни.
- Краса Алтаю – ранньостиглий сорт. Від повних сходів до технічної стиглості 23-27 днів. Коренеплід яскраво-червоний, округлий масою 18-25 р. М’якоть біла, щільна, соковита, високих смакових якостей. Сорт характеризується високим ступенем зав’язування коренеплодів навіть в умовах низької освітленості. Допускається посів у різні терміни, починаючи з ранньої весни. Стійкий до цвітушності, не розтріскується, не дрябнет.