Окрошка: 6 рецептів
№1 Рецепт: ОКРОШКА НА КЕФІРІ
ІНГРЕДІЄНТИ: 5-6 шт. вареної картоплі, невеликий пучок редиски, 2-3 свіжих огірка, 5 курячих яєць (варених), 70 г зеленої цибулі, кілька гілочок кропу, 1 ст. л. гірчиці французької, 1 л кефіру 2,5 % жирності, 1 ст. кип’яченої охолодженої води, сметана, сіль перець чорний мелений (за смаком).
ПРИГОТУВАННЯ:
Очищаємо яйця від шкаралупи, картопля – від шкірки. Огірки і редис промиваємо. Редис нарізаємо невеликими пластинами, огірки і картоплю – невеликими кубиками. Зелений лук і зелень кропу промиваємо під водою і просушуємо, після чого дрібненько нарізаємо і розтираємо з сіллю. Яєчні білки відділяємо від жовтків, білки нарізаємо кубиками, жовтки розтираємо з гірчицею.
Тепер беремо глибоку каструлю і закладаємо в неї всі підготовлені продукти – редис, огірки, картопля, яєчні білки. Заливаємо все це кефіром, перчимо й перемішуємо. Потім додаємо жовтки, розтерті з гірчицею, і лук із зеленню, розтерті з сіллю. Знову перемішуємо. Пробуємо на сіль, при необхідності досолює. При бажанні окрошку можна розбавити кип’яченою водою. Подаємо окрошку зі сметаною.
№2 Рецепт: ОКРОШКА З КРЕВЕТКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ: 400 г варених креветок, 4 свіжих помідори, 5 варених яєць, сік 1 лимона, 1 пучок кропу, 1 пучок зеленого цибулі, 1 пачка майонезу, 1,5 л холодної питної води, сіль за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
Якщо ви використовуєте великі креветки, розрізаємо їх. Помідори промиваємо та нарізаємо кубиками. Зелень промиваємо, просушуємо і подрібнюємо. Яйця очищаємо від шкаралупи і нарізаємо кубиками. Відправляємо всі підготовлені продукти в каструлю і заправляємо майонезом, перемішуємо, після чого додаємо свіжо вичавлений сік лимона, сіль і воду.
№3 Рецепт: ОКРОШКА НА ВОДІ
ІНГРЕДІЄНТИ: 3 л кип’яченої води з холодильника, близько 1 кг картоплі, звареної в мундирі, 10 крутих яєць, 700-800 г відвареної яловичини, 1 пучок зеленої цибулі,1 пучок кропу, 1 пучок петрушки, 3-4 великих огірка, 300 г майонезу, 5 ч. ложок гірчиці, 1 великий лимон (можна замінити 0,5 ч. ложки лимонної кислоти)
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Всі інгредієнти нарізати так, як ви любите – збільшити або зменшити. Якщо огірки гірчать, зніміть з них шкірку.
2. Коли будете різати яйця, відкладіть 2-3 варених жовтки для заправки.
3. Розітріть 3 варених жовтки з гірчицею, додайте солі (з розрахунку на всю каструлю) і видавіть сік лимона.
4. Розведіть цю суміш невеликою кількістю холодної кип’яченої води і залийте окрошку, додайте 200 г майонезу, добре перемішайте, додайте воду, що залишилася, ще раз розмішайте і розлийте по тарілках.
5. Перед подачею на стіл додайте в кожну тарілку ще трохи майонезу.
№4 Рецепт: ОКРОШКА З КОВБАСОЮ
ІНГРЕДІЄНТИ: 200 г вареної ковбаси,150 г огірків, 200 г картоплі, відвареної в мундирі, 4 круті яйця, 50 г зеленої цибулі, кріп – за смаком, сіль – за смаком, сметана – за смаком, 1 л квасу.
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Картопля, ковбаса і огірки ріжуться кубиками, яйця, зелений лук і кріп дрібно.
2. Всі інгредієнти змішати в каструлі, посолити за смаком і залити квасом.
3. Розлити окрошку по тарілках, заправити сметаною і подавати на стіл. ,
№5 Рецепт: ОКРОШКА НА СИРОВАТЦІ
ІНГРЕДІЄНТИ: 2-3 л сироватки, 6-7 картоплин, зварених у мундирі, 9-10 крутих яєць, 0,5 кг відвареного м’яса, 4-5 середніх огірків, 500 мл 67%-ного майонезу, 1 пучок зеленої цибулі, 1 пучок кропу, редиска – за бажанням і за смаком, лимонна кислота – за смаком, сіль – за смаком,
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Картоплю і яйця очистити, нарізати невеликими кубиками.
2. Відварне м’ясо нарізати невеликими кубиками.
3. Огірки нарізати маленькими брусочками або тонкими півмісяцями.
4. Всі інгредієнти викласти в каструлю, додати майонез, лимонну кислоту, посолити і добре перемішати.
5. Залити сироваткою, щоб окрошка вийшла потрібно густоти, і поставити її в холодильник на пару годин, щоб вона настоялася і охолола.
№6 Рецепт: ОКРОШКА
ІНГРЕДІЄНТИ: на 1 літр води, 1 ст. сметани, 1 ст кефіру, сіль, гірчиця, редис, огірки, картопля, яйця, зелений лук, зелень, ковбаса докторська (на любителя)
ПРИГОТУВАННЯ:
1. З’єднати сметану, кефір і додати нарізаний редис, огірок, відварну картоплю, ковбасу, яйця – соломкою або кубиками.
2. Посолити за смаком, додати гірчицю бажано діжонську, вона ніжніше, можна трохи цукру.
3. Нарізати багато зелені за смаком. Дати настоятися 1 годину, якщо вистачить терпіння.