Город

Де найсмачніші фрукти? Абрикосовий рай. Кліматичні біженці

Знаєте, як легко зрозуміти з якого регіону людина по його відношенню до фруктам і ягодам? Сіверяни з болем дивляться на те, як люди топчуть розсипані по стежках стиглі абрикоси, вишні, шовковиці. Кожну припасену ягідку намагаються закатати в банки на зиму, не дають пропасти дарма. З нами така продовольча істерика, а в народі просто жадібність траплялася всякий раз, коли нам пропонували по-сусідськи зібрати яблук, груш, черешні. просто так, пропадає ж! Ми не відмовлялися від одного речення! А свої кілька соток землі заповнили саджанцями молодих колоновидна слив, яблунь, черешень, абрикосів та вишні. Адже тут все це росте, не вимагаючи колосальних зусиль як у зоні ризикованого землеробства на Далекому Сході!

Південці розбираються у видах фруктів як ніхто інший, а такої кількості чоловіків-садівників, виноградарів ми ніде не зустрічали. Треба віддати належне досвіду місцевих садівників-городників – адже сади у багатьох диво! А урожай і правда деколи нікому зібрати, або залишаються надлишки, якими годують курей, свиней та іншу домашню худобу. На ринок виходять небагато, частіше по сарафанному радіо люди дізнаються де можна купити яблука на зиму(Семеринка, Айдаред та ін. сорту), огірки на засолювання. А ціни приємно здивують кожного.

Восени достигає виноград. Стільки сортів: винний, мускатний. А який смачний виходить натуральний виноградний сік в банки, без додавання цукру! Варто в банках всю зиму!

Нам пощастило. На нашій ділянці росте старий височенний абрикос (жердела), у наш перший рік урожай був просто фантастичний! Ми не змогли ходити постійно обсипається плодам (вимірювався наш урожай десятками відер): чого ми тільки не придумували. Варили компоти, варення, робили абрикосові соки і пюре, конфітюр. коли зрозуміли, що в погребі на початку літа немає місця, так як там стоять одні банки з абрикосом. прийшли у відчай спеки псується все швидко, починає бродити. Підсумок нашої жадібності їмо досі, через пару років у погребі все ще заповнені полиці компотом з абрикоса.

Набагато швидше діти з’їдають компоти з черешні, полуничне варення, запас вітамінів, на радість бабусям і мамам, завжди під рукою.

Коли голодні дальневосточники ходили по ринку і плутали назва черешні з чорницею, місцеві бабусі, з широтою російської душі майже задарма віддавали свої чудові стиглі ягоди. Мабуть, зглянувшись над нещасними сіверянами, які нічого солодше морквини не бачили за своє життя(ця майже анекдотична ситуація відбулася з нами в 2014 році, тоді ми бували тут у відпустці).

Про смакових якостях місцевих фруктів і овочів, а також інших продуктів можна розповідати довго, поки не спробуєш, різниці не дізнаєшся. А нам хабаровчанам є з чим порівнювати, китайські фрукти здаються пластиковими. Стає прикро за ДВ регіон, адже тут надлишок фруктів і овочів чудової якості, але напихають далекосхідників китайськими пестицидними продуктами. Дешевше, не так затратно. Тут за кілограм черешні в сезон просять 70-100 руб. , а в Хабаровську – 400 руб за кілограм! Транспортні витрати (і жадібність продавців) роблять їх просто золотими. Тому так дико дальневосточникам дивитися, як ходять жителі півдня стежками, давлячи стиглі абрикоси і персики без жалю.